Wesepe is een dorp in de Overijsselse gemeente Olst-Wijhe gelegen halverwege de plaatsen Deventer en Raalte en ten oosten van de twee hoofdkernen van de gemeente. Het dorp ligt midden in de weilanden, die op hun beurt weer omringd zijn door een aantal landgoederen en bossen. Meer informatie over de omgeving vindt u op een aparte pagina.

Wesepe telt ongeveer 1200 inwoners en is van oudsher een agrarische gemeenschap. De agrarische bedrijven bevinden zich voornamelijk in het uitgestrekte buitengebied. Daarnaast bestaat het dorp uit lintbebouwing langs de Raalterweg en de dorpskern. Langs de Raalterweg bevinden zich ook een aantal bedrijven, winkels en andere voorzieningen. In juni 2009 is de Weseper Rondweg geopend, waardoor de Raalterweg een rustige weg is geworden. Tevens zijn toen voorzieningen aangelegd voor twee kleinschalige bedrijventerreinen, gelegen bij de rotondes. Bij de noorderlijke rotonde heeft Hartholt Olie in 2010 een nieuw tankstation geopend. Inmiddels is naast het tankstation Autoservice Wesepe gevestigd bij de noordelijke rotonde aan de Bonekampsweg. Op het bedrijventerrein bij de zuidelijke rotonde zijn Wessels Wonen & Slapen, Koetsier Installatietechniek en Autobedrijf R. Voskes gevestigd. Hier zijn nog enkele kavels vrij.

Beeldbepalend in het dorp zijn onder andere de Nederlands Hervormde Kerk, met kerkplein en grote beuk en sinds 2010 uitgebreid tot dorpsplein. Gelegen aan dit dorpsplein is Het Wapen van Wesepe. Een ander karakteristiek gebouw is het voormalig Station Wesepe. Wat Wesepe een prettig dorp maakt om in te wonen en recreƫren zijn onder andere de rust, ruimte, natuur en het actieve verenigingsleven. Basisvoorzieningen in het dorp zijn o.a. de apotheekhoudende huisarts, de openbare basisschool A. Bosschool (brede school), sport- en spelzaal de Nieuwe Coers , warme bakker, postagentschap, enz.
Voor wandelaars en fietsers heeft Wesepe ook veel te bieden, een prachtige omgeving die verkent kan worden aan de hand van vele bewegwijzerde fietsroutes. Voor de fietser zijn er vaste routes als de Hanzeroute, Zonnenbergroute en Landgoederenroute. Waterschap Groot Salland heeft ook een route uitgezet, met als startpunt Het Wapen van Wesepe, die hier te downloaden is. Tevens kan Wesepe aangedaan worden als onderdeel van uw fietstocht, uitgezet aan de hand van een route bepaald met het fietsroutenetwerk. Kaarten hiervoor zijn o.a. te koop bij de VVV.

Voor de wandelaar zijn er diverse mogelijkheden. Maak een vrij wandeling in de omgeving, loop het Weseper Ommertje of loop aan de hand van diverse uitgezette routes in de omgeving. Startpunt hiervoor is bij het Wapen van Wesepe. Op de informatieborden staan de routes aangegeven. Ook de routes van Wandelnetwerk Salland staan hier vermeld en starten hier. Meer informatie vindt u in de